Zielony, młody jęczmień-popularny suplement oczyszczający i odchudzający 

Młody zielony jęczmień jest wielokrotnie określany jako bomba witaminowa. Ma szeroki zakres zastosowań, a jego właściwości niejednokrotnie pomogły wielu ludziom w leczeniu poważnych schorzeń.

Źródło minerałów

  • Zawiera witaminy z grupy B, C, E, beta-karoteny oraz jest źródłem biotyny, kwasu foliowego i pantenowego, choliny, selenu, fosforu, krzemu, miedzi, manganu, magnezu, żelaza, wapnia, cynku. W łodygach młodego jęczmienia są niezwykle cenne hormony, enzymy, chlorofil oraz liczne aminokwasy. Obecne są też antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, zwalczające wolne rodniki, tym samym opóźniające procesy starzenia się komórek.

Właściwości i efekty stosowania

  • Jest bogaty w błonnik, który łącząc się z wodą ułatwia usuwanie zbędnych produktów przemiany materii z organizmu, a dzięki temu możemy także pozbyć się opuchlizn i problemów z trawieniem. Do efektów jego stosowania zalicza się też obniżenie poziomu cholesterolu. Dzięki temu składnikowi zmniejsza się ryzyko nowotworu jelita grubego, chorób serca, nadciśnienia, cukrzycy, otyłości, nadwagi, bezsenności czy hipercholesterolemii. oraz posiada zdolność odkwaszania organizmu, oczyszczając go z wszelkich toksyn.
  • Ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne czy też zapobiegające powstawaniu nowotworów. Ma swoje zastosowanie jako skuteczny lek na trądzik, owrzodzenia, ale także łagodzące przy bólach żołądka, stawów czy zapaleniach różnego typu.

Jęczmień a inne zboża

W porównaniu innymi zbożami młody jęczmień zawiera:

  • 25 razy więcej potasu, dobrze działa na częste skurcze mięśni.
  • 37 razy więcej wapnia, który wzmacnia kości.
  • 5 razy więcej żelaza, doskonale leczy z anemii.
  • Ponad 2 razy więcej magnezu, likwidującego uczucie. zmęczenia i dodającego energii.

Popularny wśród użytkowników został za zasługą obecnego w nim cennego wysoce rozpuszczalnego błonnika, który wzmaga metabolizm tłuszczów, a tym samym redukuje poziom cholesterolu we krwi.  

Jako lek i preparat

  • Stosuje się go w postaci tabletek bądź kapsułek ze sproszkowanym proszkiem albo trawy jęczmiennej. Proszek z trawy otrzymujemy po odparowaniu wody z zastosowaniem niskiej temperatury pod ciśnieniem. Z tego powodu niestety traci wiele korzystnych wartości odżywczych. Nie występuje w formie dodatku do sałatek czy kanapek, świetnie jednak się komponuję jako składnik koktajli, zup, sosów, jogurtów czy soków z naszymi ulubionymi owocami.
  • Naturalnie stosowanie preparatu polega na rozpuszczeniu go w letniej wodzie i picie pół godziny przed posiłkiem po 2 razy dziennie.
  • Sproszkowany jęczmień oczyszcza żołądek oraz daje uczucie sytości, dlatego też jest świetnym suplementem diety. W przypadku tabletek cena to ok. 13 zł za 60 tabletek. Ważną rolę odgrywa, dlatego najlepiej jest zwrócić uwagę na etykietę i sprawdzić, ile ekstraktu z jęczmienia zawiera produkt, który wybieramy. Suplement może zawierać substancje współgrające np. chrom czy wyciąg z zielonej herbaty. Zaleca się w tym przypadku spożycie tabletek zgodnie do zaleceń producenta.
  • Dba o nasz układ pokarmowy, dzięki czemu unikamy problemów z procesem trawienia m.in. zaparć, wzdęć.
  • Jest dobrą alternatywną dla wegetarian, gdyż zaobserwowano u nich znaczne braki witaminy B12.
  • Największą zaletą młodego jęczmienia jest fakt, że nie wywołuje skutków ubocznych, a jego stosowanie jest sprawdzone. Niemniej jednak zaleca się stosowania suplementu dzieciom, matką karmiącym i kobietom w ciąży, po konsultacji z lekarzem. W okresie początkowym spożywania mogą wystąpić takie objawy jak nudności, wzdęcia, odbijanie się, wymioty czy bóle głowy. Jest to skutek oczyszczanie się organizmu z toksyn i pozbywania.

Inne zastosowanie

Jest wykorzystywany do produkcji słodu jęczmiennego w browarnictwie, głównie wszelkiego rodzaju whisky, ale także do wyrobu kasz.

Leave a Comment

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.