Zielona kawa – pobudzająco – odchudzająca alternatywa dla wielbicieli kawy 

Pochodzenie i uprawa

Zielona kawa to roślina z grupy marzanowatych. Jest to wiecznie zielona roślina, która osiąga do 7 m wysokości. Jej owoce dojrzewają około 9 miesięcy. Krzewy kawowe rosną w terenach tropikalnych. Ich kwiaty mają niewielkie rozmiary i pachną jaśminowo. Owoce kawowe to jagody, które dojrzewając zmieniają swój kolor z czerwonego, żółtego do purpurowej. W środku znajdują się pestki, które są wykorzystywane do produkcji dobrze nam znanej kawy.

Nasiona kawy wydobywa się na dwa sposoby, są to: suszenie naturalne na słońcu, a później łuskanie na mokro przy użyciu maszyny. Ten późniejszy etap polega na rozdzielaniu nasion od miąższu poprzez ugniatanie owoców specjalnymi maszynami z wodą.

Następnie poddawane są fermentacji, która trwa ok. 60 godzin. Później następuje sortowanie, suszenie oraz polerowanie nasion.

Ten rodzaj kawy jest znany głównie jako bardzo skuteczny środek wspomagający redukcję wagi. Jest to zasługa wysokiej zawartości kwasu chlorogenowego (CGA), której pozbawionej jest kawa zwykła, ponieważ te związki zostały wypalone. Jest bardzo trwała, przechowywana w odpowiednich warunkach może przetrwać nawet do kilku lat.

Dobroczynny wpływ zielonej kawy na nasz organizm

Zawiera ona szereg związków aktywnych jak kofeina czy przeciwutleniacze, które walczą z wolnymi rodnikami. Opóźniając procesy zaniku pamięci, rozwoju chorób: Parkinsona, Aizheimera, astmy, cukrzycy, nowotworowych oraz miażdżycy. Jej dobroczynne właściwości sprawiają, że obniża poziom glukozy, trójglicerydów oraz regulują poziom cholesterolu w naszej krwi.

Według najnowszych badań naukowych kawa zielona ma wpływ na usprawnienie metabolizmu, a jej regularne spożycie przeciwdziała nadwadze i otyłości.

Uniemożliwia gromadzenie się tkanki tłuszczowej poprzez regulację metabolizmu białek i lipidów.

Ekstrakty z zielonej kawy przyczyniają się do regulacji ciśnienia krwi, dzięki zawartości kwasu kawoialochinowego. Ma on też działanie rozluźniające oraz rozkurczowe.

Ma ona działanie wspomagające pracę przemiany materii. W 100 g zielonej kawy znajduje się tylko 14 kalorii. Pomimo jej wielu jej zdrowotnych atrybutów smak i aromat zielonej kawy pozostawiają wiele do życzenia. Charakteryzuje się raczej mało intensywnym, mdławym smakiem, nieco kwaśnawym smakiem.

Ekstrakty z tej rośliny mają działanie uelastyczniające i likwidujące cellulit, zasługa to jest również polifenoli zawartych w nich. W składzie możemy też znaleźć kwas salicylowy, kwas ferulowy czy kofeinę. Nie od dziś wiadomo, że kwasy stosuje się w problemach ze skórą twarzy, a dokładniej z trądzikiem, dlatego też mogą być skuteczne w walce z nim.

Bogactwo minerałów

Wyciąg z herbaty jest również źródłem wielu witamin, między innymi:

  • Witaminy B1
  • Witaminy B2
  • Kwasu pantotenowego
  • Witaminy B12
  • Witaminy C
  • Kwasu foliowego

 

Zmniejsza także łaknienie oraz pomaga w regulacji poziomu cholesterolu, a na dodatek dodaje energii.

Posiada też liczne mikroelementy, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu m.in.:

  • Wapń
  • Fosfor
  • Sód
  • Magnez
  • Potas
  • Żelazo
  • Mangan
  • Miedź
  • Cynk

Dokładny skład kawy zależy od jej gatunku i kraju jej pochodzenia. Istotną rzeczą okazuje się tutaj czytanie opakowań i skrupulatne dobieranie pełnowartościowych produktów. Najlepiej wybierać te o krótszym terminie ważności, pomoże to nam uniknąć niepotrzebnych konserwantów.

Leave a Comment

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.