Magnostan, czyli egzotyczny sposób na odchudzanie 

Co to za roślina ? 

Garcynia jest znana jako jedna z najsmaczniejszych owoców w tropikach. Charakteryzuje się intensywnym zapachem, a w smaku przypomina takie owoce jak pomarańcza, ananas czy morela. Ma ogromne atrybuty lecznicze i odżywcze. Jest dostępny w postaci soczystych owoców, syropu, ale także w puszkach.

 Mangostan to bardzo wysokie drzewo, pochodzące z lasów tropikalnych południowej Azji. Obecnie uprawia się go również w Australii czy Brazylii. Jest cały czas zielone, a owoce daje dopiero po 10 latach. Dojrzałe drzewo mangostanu osiąga ok. 25 metrów wysokości. Owoce Mangostanu nazywane są również garcynią, smaczeliną oraz żółcieczą. Są okrągłe i barwy ciemnofioletowej oraz wielkości mandarynek albo kiwi. Biały, bardzo soczysty miąższ otacza gruba skórka. Został odkryty przez ludy azjatyckie i używany był w celach zapobiegawczych różnych schorzeń oraz jako smaczne pożywienie, ze względu na swoje walory smakowe. Swoje właściwości prozdrowotne zawdzięcza swojemu niezwykłemu i niespotykanemu składowi: 

  • Potas – Zapobiega nadmiernym skurczom mięśni. 
  • Fosfor 
  • Wapń – Jest to budulec kości i zębów. Wzmacnia je, dzięki temu stają się mocniejsze i mniej narażone są pęknięcia. 
  • Żelazo – Wspomaga proces trawienia. 
  • Witaminy z grupy B 
  • Witamina C – Wspomaga układ odpornościowy. 
  • Witamina E – Zwana również witaminą młodości. Ma działanie przeciwstarzeniowe. 
  • Antyoksydanty – Także mają działanie przeciwstarzeniowe. 
  • Katechiny – Mają właściwości antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, antynowotworowe oraz mają zdolność do hamowania wirusa HIV. 
  • Koenzym Q10 – Ma działanie przeciwstarzeniowe, uelastycznia skórę, zapobiega powstawaniu zmarszczek oraz je niweluje. 
  • Polifenole – Są przeciwalergiczne, przeciwstarzeniowe i przeciwnowotworowe. 
  • Witaminy A – Odpowiada za wzrok. 
  • Błonnik – Przyśpiesza metabolizm i poprawia trawienie. 
  • Duża zawartość HCA, czyli kwasu hydrocytrynowego. 

Wpływ składników na nasze ciało 

  1. Mangostan ma bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. Jego nieprzeciętny skład ma pozytywny działanie na nasz organizm, a zawarte w nim przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki, które są odpowiedzialne za starzenie się komórek oraz ich mutacje.  
  2. Wspiera układ odpornościowy, dzięki witaminom oraz mikroelementom w nim zawartym. 
  3. Wpływa korzystanie na układ nerwowy oraz obniża poziom cholesterolu. 
  4. Zapobiega rozwojowi chorób: Aizhemiera, miażdżycy, układu sercowo-naczyniowego. 
  5. Reguluje procesy przemiany materii oraz regeneracji organizmu, tym samym wspomaga gojenie się ran, zadrapań, leczeniu wrzodów, redukcji masy ciała. 
  6. Minimalizuje dolegliwości związane z kilmaterium oraz wspomaga budowanie kondycji fizycznej i umysłowej. Wzmacnia sprawność stawów, kości czy siłę mięśni. 
  7. Dodaje energii, dlatego idealnie sprawdzi się u osób z dużą aktywnością fizyczną, ale także u tych, którzy potrzebują jej przy codziennej pracy za biurkiem.  
  8. Dzięki zawartym w nim antyoksydantom ma działanie oczyszczające organizm z toksyn, tym samym mniej odczuwamy zmęczenie. 
  9. Hamuje apetyt, przyśpiesza procesy metaboliczne oraz wspomaga termogenezę, czego skutkiem najczęściej jest utrata tkanki tłuszczowej i redukcja masy ciała. 
  10. Dzięki zawartości błonnika poprawia pracę jelit, wspomaga trawienie i daje uczucie sytości na długi czas. 

Stosowanie 

Mangostan możemy znaleźć na pólkach sklepowych w postaci świeżych aromatycznych owoców albo zamkniętych w puszce. Istnieją również tabletki powlekane polecane jako suplement diety. Najpopularniejszą jednak formą cieszy się mangostan w formie syropu, soku czy koncentratu, ponieważ jest to najzdrowsza wersja i najsmaczniejsza jako suplement diety. Jest ona jednak trudno dostępna i nie ma długiego czasu przechowywania. Dzieje się tak z powodu niepoddania obróbce termicznej, dzięki czemu zachowuje ona wszystkie wartościowe właściwości mangostanu. Istnieje również proszek z mangostanu, który ma łatwość w rozpuszczaniu się w wodzie. Sprawdzi się więc doskonale jako składnik koktajli, deserów, jogurtów czy soków. 

Leave a Comment

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.