Liście Moringa – sekret długowieczności ?

Liście Moringa – pochodzenie

Drzewo Moringa jest często nazywane drzewem długowieczności lub drzewem długowieczności albo chrzanowym. Tę ostatnią nazwę zawdzięcza smakowi liści, są one porównywane do chrzanu. Występuje w Południowej  Ameryce, Azji raz Afryce. Ciekawą informacją dla wszystkich interesujących się zdrowych stylem życia jest fakt, iż prawie każda cześć drzewa Moringa może być wykorzystywana w celach leczniczych i prozdrowotnych, a do jadalnych części należą: owoce nasiona, pędy, liście, korzenia, a nawet kora. Drzewo jest bardzo znane ze swych niezwykłych właściwości odżywczych, które są zawarte w nim, a mianowicie dzięki takim składnikom jak: aminokwasy, kwasy tłuszczowe, witaminy, składniki mineralne.

 

Składniki odżywcze

Do czynników mających pozytywny wpływ na nasz organizm należą:

  • Witamina A – Odpowiada za poprawny wzrok.
  • Witamina C – Odpowiedzialna za naszą odporność.
  • Witamina K
  • Witamina E – Zwana witaminą młodości.
  • Witamina B1
  • Witamina B2
  • Witamina B3
  • Selen – Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie hormonu tarczycy.
  • Magnez – Wspomaga układ odpornościowy.
  • Cynk – Ma działanie antybakteryjne.
  • Chlorofil
  • Rutyna – Doskonale sprawdzi się dla cer naczyniowych.
  • Luteina – Reguluje cykl menstruacyjny.
  • Choliny – Witamina B4, wspomaga układ nerwowy.
  • Antyoksydanty
  • Glutation – najskuteczniejszy przeciwutleniacz, w walce z wolnymi rodnikami, które są przyczyną powstawania wielu nowotworów, mutacji, uszkodzenia oraz starzenia się komórek.
  • Kwercytyna – ma działanie przeciwalergiczne, idealnie się sprawdzi u wszystkich, którzy cierpią na alergię, łagodząc jej dolegliwości.
  • Omega 3 – Pozytywnie wpływa na pracę mózgu.
  • Omega 6
  • Omega 9

Zastosowanie

Efekty stosowania liści Moringa są bardzo skuteczne i wpływają na ogólne zdrowie. Jeżeli chodzi o liście Moringa jako suplement diety, to jest on bardzo pomocny w odchudzaniu, ale ma także działanie: przeciwzapalne, antynowotworowe, przeciwgrzybicze, antybakteryjne.

  • Regulują poziom insuliny, cholesterolu,  nadciśnienia.
  • Dzięki obecności antyoksydantów hamuje proces starzenia się komórek. Z powodu dużej ilości tych składników, a także flawonoidów, polifenoli i kwasów fenylowych są lepsze niż jagody acai, czosnek, zielona herbata czy jagody goji.
  • Dzięki obecności kwasów tłuszczowych są doskonale znane z profilaktyki nowotworów, ponieważ hamują proces rozmnażania komórek rakowych i przyczyniają się do ich obumierania.
  • Ponieważ liście Moringa zawierają dużą ilość witaminy E, używane są do produkcji olejków, kremów i wyciągów, które można aplikować na skórę i włosy. Takie zastosowanie zapewnia działanie kojące, nawilżające i przeciwzapalne, dlatego używa się go także w dolegliwościach związanych ze skórą głowy np.. Łupieżem czy łuszczycą.
  • Moringa regulują pracę układu pokarmowego, wspomagając trawienie, pracę wątroby i wpływając ochronnie na jej działanie oraz wydalanie toksyn z organizmu.
  • Wspiera wchłanianie się witamin i minerałów.
  • Zawiera metoninę, która usprawnia metabolizm, ogranicza odkładanie się tłuszczów w wątrobie i zmniejsza ilość tkanki tłuszczowej.
  • Ma zdolność usuwania nadmiaru kwasu mlekowego, dlatego polecany jest wyciąg z liści Moringa szczególnie tym osobom, które aktywnie uprawiają sport, ponieważ wspomaga regenerację mięśni.
  • Ma pozytywny wpływ nie tylko na wydolność serca, wspierając kondycję fizyczną, ale także psychiczną. Jako suplement diety potrzebny jest także osobom pracującym umysłowo, ponieważ dzięki swoim właściwościom wspiera pracę mózgu, poprawia pamięć i koncentrację. Wzmaga aktywność mózgu, redukując przemęczenie dodaje energii i siły życiowej, dlatego też może być stosowany w objawach depresji i przewlekłego przemęczenia.
  • Soku z kwiatów używa się jako środka przeciwbólowego, natomiast wywar z kory drzewa jest używany przeciwzapalnie oraz leczy problemy trawienne. Zapobiega także stanom reumatycznym, astmę oskrzelowej oraz dnie moczanowej.
  • Z nasion Moringa wytwarza się olej, który doskonale odnajduje się w kosmetykach pielęgnacyjnych. Zawiera on kwas oleinowy, który charakteryzuje się silnym działaniem nawilżającym i łagodzącym podrażnienia. Może być używany jako regenerum, ponieważ wcierany w skórę głowy, nawilża ją i wzmacnia cebulki, zapobiegając wypadaniu włosów oraz łupieżowi.

Jak stosować liście Moringa?

Występują w przeróżnej formie od ekstraktów, nasion i olejów poprzez całe liście czy suszone. Najpopularniejszą ich postacią jest proszek, który ma prawie wszechstronne zastosowanie. Taką przyprawę można dodawać do jogurtów, soków, mleka i owoców. Doskonale uzupełniają także, obiady, desery, pasty, przeciery i śniadania na mleku. Dobrym też sposobem jest aromatyczna herbata, którą możemy zaparzyć z suszonych liści. Zalecana dawka takiego naparu to natomiast do 3,5 mg dziennie, ze względu na jego silne działanie i ryzyko wystąpienia działań niepożądanych.

Cena proszku z liści Moringa to 20-40 złotych za 200 g produktu. Natomiast całe, ale ususzone liście, które nie zostały poddane takiemu przetworzeniu można uzyskać za ok. 7- 20 zł za 50 gram. Można je zakupić w sklepie stacjonarnym ze zdrową żywnością lub w przez Internet.

Leave a Comment

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.