Korzenie Maca rośliną płodności?

Korzenie Maca –  pochodzenie

Korzenie tej rośliny pochodzą z obszaru peruwiańskich Andów. Swój unikatowy skład możliwie, że zawdzięcza otoczeniu, w którym rośnie i się rozwija. Maca można znaleźć w tropikach, lubi też skaliste ugruntowanie. Wygląda jak rzodkiew, ale jej korzenie rozwijają się bardzo wysoko, bo na ok. 3550 m.n.p.m.  Wyrastająca z nasion roślina ma korzenie o wielu barwach: kremowym, żółtym, jasnoróżowym, czerwonym, czarnym, fioletowym i zielonym. Należy do grupy warzyw kapustowatych oraz jest pieprzycą. Roślina jest uprawiana na dużej wysokości, gdzie warunki klimatyczne są dla niej najdogodniejsze, ale sama osiąga nie więcej niż 20 cm, natomiast jej korzeń w obwodzie ma najczęściej około 15 centymetrów. Zdania o uprawie Maki są podzielone, ponieważ są zwolnicy uprawiania jej przez 2 lata oraz tacy, którzy robią to dłużej nawet kilka lat więcej. Istotnym faktem jest, że dojrzewa przez 8 miesięcy, a liście mają kształt rozety, kwiaty pojawiają się w grupach wokół podstawy rośliny, a owoce to korzenie, które są twarde i wielobarwne.  Uprawa peruwiańskiego żen-szenia ma znaczny wpływ na oddziaływanie ludzkiego organizmu. Kobiety oraz mężczyźni stosując go mogą się spodziewać różnych efektów, ponieważ na każdego wpływa inaczej.

Pierwsze właściwości tej rośliny zostały odkryte przez Inków, zamieszkujących dzisiejsze Peru, dwa tysiące lat temu. Istnieją jeszcze teorie o wykorzystywaniu korzeni nawet 500 lat wcześniej.  Dobrze znany hiszpański kapłan Cobo nazwał Macę rośliną płodności, a około 1550 roku kapitan de Soto sprowadził ją do krajów europejskich. Był to jego prezent. Korzenie Maca zyskiwały na popularności dzięki swoim cudownym właściwościom, a mieszkańcy Peru do dzisiaj dodają je do swoich jadłospisów.

 

Korzenie Maca – skład

Trawa pieprzowa zawiera:

  • 60% węglowodanów, które są źródłem energii.
  • 10% białka, pochodzenia roślinnego, które jest łatwo przyswajalne.
  • Prawie 9% błonnika, czyli składnika, który reguluje prace jelit oraz jest nieodłącznym elementem do prawidłowego funkcjonowania całego układu pokarmowego.
  • Tyminy – witaminy, odpowiadające za prawidłowe oddychanie tkanek.
  • Niacyny – poprawne funkcjonowanie układu krążenia.
  • Ryboflawiny – wytwarzają czerwonek krwinki.
  • Miedź
  • Cynk – działa antybakteryjnie.
  • Mangan
  • Żelazo – chroni przed chorobami serca/

Oprócz tego w jego skład wchodzi również 40% kwasów nasyconych oraz ok. 50% kwasów nienasyconych takich jak:

  • Kwas linolowy (33%)
  • Kwas palmitynowy (24%)
  • Kwas oleinowy (11%)
  • Kwas stearynowy (7%)
  • Kwas pamitoleinowy (3%)

Roślina o wielu nazwach

Maca jest rośliną o wielu nazwach jedne z nich to:

  • Peruwiański żeń-szeń
  • Trawa pieprzowa
  • Pieprzowe ziele
  • Maca-Maca
  • Maino
  • Ayak Willku
  • Lepidium meyenii
  • Lepidium peruvianum

Jakie działanie mają korzenie Maki?

Wpływ trawy pieprzowej na ciało kobiet:

  • Czarna odmiana Maki odpowiada za budowę tkanki mięśniowej, co może być atutem dla tych, które regularne ćwiczą oraz chcą przybrać na wadze.
  • Jest to świetne źródło energii oraz odpowiada za wytrzymałość i wydolność organizmu, dlatego też świetnie się sprawdzi dla aktywnych i może być alternatywą dla kawy, która uzależnia i przyczynia się do nadciśnienia.
  • Czerwona Maka jest dobrze znana jako roślina zwiększająca płodność u pań, dlatego powinna być stosowana szczególnie u tych, które planują dziecko. Poza tym zwiększa libido, co przyczynia się do większego prawdopodobieństwo zajścia w ciążę.
  • Usprawnia gospodarkę hormonalną, reguluje miesiączki, jest dobrą alternatywą dla pań w okresie menopauzy, łagodząc dolegliwości z nią związane.
  • Zdecydowanie poprawia koloryt skóry i nadaje jej promienny wygląd.
  • Jest stosowana zapobiegawczo osteoporozie, co jest bardzo ważne dla kobiet po menopauzie. W okresie przekwitania kości są narażone na pękanie i znaczny niedobór wapnia, dlatego dobrym zabezpieczeniem przed tego typu problemami będą korzenie Maka. Mają one działanie także regeneracyjne i wspierają odbudowę kości oraz utrzymanie ich w odpowiedniej gęstości.

Maca-Maca i jej wpływ na organizm mężczyzny:

  • Czarna odmiana regeneruje i buduje mięśnie, dlatego jest polecana dla aktywnych fizycznie.
  • Zwiększa siłę i energię witalną.
  • Minimalizuje zaburzenia erekcji.
  • Jest doskonałym preparatem na porost włosów.
  • Dzięki lepszej przyswajalności wapnia poprawia się wygląd zębów i wzmacnia kości.
  • Zapobiega prostacie.
  • Poprawia płodność u mężczyzn, znacznie poprawiając jakość nasienia. Wzrasta ilość plemników w spermie nawet do 90% oraz wpływa pozytywnie na ich aktywność.

Zastosowanie

  • Należy również do cenionej grupy adaptogenów, czyli substancji mających bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, wprowadzających żadnych skutków ubocznych.
  • Dzięki nieuzależniającemu działaniu jest polecana szczególnie jako antydepresant i może być spożywana przed dłuższy okres. Może być naturalnym zamiennikiem takich leków na depresję jak seronil czy prozac, które mają szereg skutków ubocznych, natomiast żeń-szeń peruwiański wzmaga odporność przede wszystkim psychiczną, ale także fizyczną. Polecana jest dla ludzi mających szybkie tempo życia, redukując stres i zmiany prowadzące do chorób psychicznych.
  • Stabilizuje wszystkie systemy w naszym organizmie oraz wzmacnia siłę witalną w stanie homeostazy.
  • Zmniejsza ryzyko powstania nowotworu, dzięki działaniu metabolitów wtórnych, czyli benzyloglukozynolatom i antocyjanianom.
  • Zawiera duże ilości antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki, zapobiegając starzeniu się i powstawaniu mutacji.
  • Dzięki jej stosowaniu zmniejsza się poziom prolaktyny u zdrowo odżywiających się oraz może wspomagać przyswajalność żelaza i walkę z anemią.
  • Proszek z korzenia jest wykorzystywany w kosmetyce i dodawany do kremów na zmarszczki i odżywkach do włosów. Jego skład świetnie działa na syntezę kolagenu, który poprawia sprężystość skóry.
  • Obecnie peruwiańczycy robią z niego aromatyczne papki i dodają do swoich potraw.
  • Maca Chicha to napój to, który jest często mieszany z alkoholem. Ma on bardzo charakterystyczny, intensywny i słodkawy smak oraz zapach.

 

Jak stosować?

Proszek Maca należy dokładnie wymieszać z wodą bądź sokiem owocowym i wypić na czczo, a po upływie piętnastu minut zjeść śniadanie. Takie działanie zapewnia większą ilość wchłoniętych składników odżywczych. Jako suplement diety można go również dodawać do koktajli, mieszanek i przecierów. Można go także zakupić w postaci tabletek i kropli. Zaleca się nie przekraczać dwóch łyżek dziennie, a w przypadku tabletek według zaleceń producenta (ok. 5g dziennie). Na każdy organizm działa inaczej, dlatego warto dostosować dawkę do swoich potrzeb i co jakiś czas robić przerwy w przyjmowaniu.

Proszek Maca to koszt ok. 11 zł, jest to cena nie zbyt wygórowana, więc warta zainwestowania w nasze zdrowie, abyśmy mogli się cieszyć życiem i odkryć sekret długowieczności.

Czytaj też:

Buzdyganek naziemny – sekret męskości?

Jagody acai, czyli naturalny antyoksydant

 

Leave a Comment

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.