Kapasaicyna – ostra papryka na odchudzanie?

Pochodzenie i skład

Kapsaicyna to substancja z grupy alkaloidów zawarta w papryce chili. Odpowiada za jej ostry smak. Według badań spożywana w niewielkich ilościach może się przyczynić do spadku wagi. W swojej sproszkowanej postaci występuje pod nazwą pieprzu Cayenne.

Jej działanie jest przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Zawarte w niej antyoksydanty zwalczają wolne rodniki, odpowiadające za starzenie się komórek oraz za powstawanie nowotworu. Ponadto zwiększa odporność organizmu. Właściwości te zawiera dzięki swojemu unikalnemu składowi:

  • Witamina C – Jej poziom jest zacznie wyższy niż w truskawkach czy cytrynie.
  • Witamina A – Ma więcej niż w marchwi.
  • Witaminy z grupy B
  • Cynk – Ma działanie antybakteryjne.
  • Żelazo – Wspomaga pracę serca i innych mięśni.
  • Potas – Zapobiega skurczom mięśni.
  • Miedź – Ma działanie antybakteryjne.
  • Magnez – Wspomaga system odpornościowy.
  • Selen – Wspiera odporność oraz ma działanie antynowotworowe.
  • Antyoksydanty – zwalczają wolne rodniki, mają więc działanie antynowotworowe oraz opóźniające starzenie się komórek.

Zastosowanie

  • Kapsaicyna jest wykorzystywana przede wszystkim jako suplement diety, ale również w profilaktyce raka. Dodatkiem do diety może być w formie sproszkowanej dodawana do potraw. Idealnie w ten sposób wpasowuje się w walory smakowe wielu potraw, zwłaszcza tych meksykańskich. Może występować również w postaci tabletek. W takiej formie zyskały przychylność wielu znanych ludzi. Jej skuteczność przerosła naukowców, dlatego stosowanie tego produktu powinno odbyć się w rozsądnych dawkach. Nieprzestrzeganie zaleceń może doprowadzić do znacznych skutków ubocznych. Efektem nadmiernego stosowania kapsaicyny mogą być bóle żołądka, a nawet wrzody żołądkowe. Jest liczba osób, które pomimo małych dawek doznały nudności, wymiotów czy zmian na skórze. Faktem jest, iż zdrowszym wyborem będzie dodawanie ostrej papryki do potraw jako przyprawa, niż przyjmowanie preparatu o dużym stężeniu kapsaicyny.
  • Skład tej substancji wykazuje również działanie antyrakowe, ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów, dlatego stosuję się również go w profilaktyce nowotworów. Charakteryzuje się bardzo dobrymi efektami w zapobieganiu rozwoju guza okrężnicy, glejaka, prostaty oraz czerniaka.
  • Hamuje również mutacje komórek, nie uszkadzając tych zdrowych w porównaniu do zabiegów chemioterapii.
  • Ma działanie przeciwzapalne i świetnie poradzi sobie z rozwojem przeziębienia, tym samym udrożniając nos i zatoki. Jest pomocna także przy bólach nerwowych, głowy czy gardła, ze względu na swoje działanie przeciwbólowe.
  • Jej atrybutem jest również działanie antybakteryjnepowstrzymuje rozwój m.in. trądziku, i bakterii skórnych. Należy jednak pamiętać, że ostra papryka ze względu na podwyższoną temperaturę ciała wzmaga pracę gruczołów łojowych, dlatego może też pogorszyć objawy trądziku różowatego.
  • Dzięki poprawie pracy gruczołów łojowych świetnie sprawdzi się jako naturalny kosmetyk dla osób z problemem suchej skóry.
  • Kapsaicyna jest też wykorzystywana jako dodatek do różnych błyszczyków czy szminek. Stosując kosmetyk z tą substancją ma na celu powiększenie i nawilżenie ust.
  • Ma istotny wpływ na poprawę krążenia, poziomu cholesterolu i ciśnienia. Zmniejsza w ten sposób ryzyko zawałów, udarów i miażdżycy. Dlatego warta jest uwagi osób w podeszłym wieku.
  • Jej zdolność redukowania stresu, ma również korzystny wpływ dla współczesnych ludzi.
  • Ważną zaletą dla odchudzających się jest to, jak hamuje apetyt, co przyczynia się do większej redukcji masy ciała. Wpływa pozytywnie również na metabolizm i poprawę trawienia węglowodanów, wzmagając wydzielanie się soków trawiennych oraz regulując gromadzenie się tłuszczów.
  • Dzięki swoim właściwościom polecana może być nie tylko osobom aktywnym, ale także tym pracującym w trybie siedzącym, którzy potrzebują usprawnić swój metabolizm.

Leave a Comment

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.