Jak zmniejszyć apetyt? Porady na poskromienie wilczego głodu 

Apetyt, a głód to dwa pojęcia, które mogą być ze sobą mylone.

Różnica

To pierwsze nie pojawia się bez powodu, a jest konsekwencją złego odżywiania się organizmu. Każdy z nas w zależności od różnych czynników, potrzebuje stosownej diety do naszego trybu życia. Czynniki to m.in. wiek, płeć, aktywność fizyczna, wzrost czy waga.

Apetyt to sygnał wysyłany przez mózg. To natrętna myśl nad jedzeniem, nad którą nie mamy kontroli. Może mieć na to wpływ zły nawyk i przekonanie, że np. zawsze po obiedzie trzeba zjeść coś słodkiego. Jest to głód psychiczny, a nie fizyczny.

Skutki głodu

W połączeniu z głodem przechodzi w reakcję obronną organizmu, a skutkiem tego zjadamy całe opakowanie herbatników albo czekolady. Ośrodki tego organu czują nadchodzące braki, dlatego też dają nam upomnienie w ten sposób sprawiając, że myślimy tylko serniku albo budyniu od tygodnia czy dwóch. Jeśli mamy na coś ochotę, czyli apetyt, to jest to pragnienie zawsze zaczynające się od psychiki, a kończące na skutkach wizualnych ( np. Z braku białka, brak widocznych mięśni albo braki w witaminach – słabsze włosy i paznokcie), z w powodu długotrwałego głodu. Ciało potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania odpowiednich składników.

Głód to następstwo braków witamin i mikroelementów w organizmie. Jeśli potrzeba nam witamin, potrzebujemy owoców, ale zamiast tego sięgamy, po kalorycznego batonika, który nic nie wnosi do naszego odżywiania. Dlatego większość ludzi, nawet tych z nadwagą czy otyłością trzeciego stopnia jest po prostu niedożywionych. Wynika, to właśnie z odżywiania się pustymi kaloriami, które nie zawierają wartościowych składników. W obecnych czasach wiele osób cierpi z tego powodu. Im dłużej odżywiają się w ten sposób, tym więcej szkód wyrządza to ciału np. Anemię, cukrzycę czy różnego rodzaju alergie.

Następuje, gdy przyjmujemy zbyt mało dawkę kalorii. Nie chodzi tu więc o zły wybór produktów, a niewielką jego ilość. Nasze posiłki nie są syte i starczają na utrzymanie podstawowych czynności życiowych jak bicie serca i oddychanie. Problem zaczyna się, gdy jesteśmy w ciągłym ruchu, ponieważ energii jest tej niewystarczająca ilość, by biegać, śpiewać i ćwiczyć. Dieta, która będzie zbyt rygorystyczna, może wprowadzić w naszym organizmie nieodwracalne zmiany takie jak Hashimoto, problemy z tarczycą, nietolerancje pokarmowe czy spowolniony metabolizm.

Możemy go ignorować przez kilka dni naszej wyniszczającej diety, ale z ciałem nie można walczyć, bo upomni się o swoje w postaci niepohamowanego apetytu i ataku na lodówkę. Następnie nadejdą wyrzuty sumienia, mocne postanowienie poprawy i znowu ten sam schemat.

Uczucie głodu powstaje w części fizycznej w dolnej części brzucha, pobudzając enzymy gotowe do przyjęcia pokarmu w jelicie grubym, żołądku, ustach, trzustce i wątrobie.

Jak zwiększyć kontrolę nad tym co jemy?

Aby, zmniejszyć apetyt należy najpierw zapanować nad głodem fizycznym. Należy dostarczać mu odpowiednich elementów odżywczych. Jedzenie określonych grup produktów zapobiegnie temu problemowi. Warto zwrócić uwagę na:

  • Błonnik – pęcznieje, powodując uczucie sytości, przyśpiesza metabolizm. Zalecana dawka dzienna to ok. 20-40 mg. Duża ilość błonnika zawierają: otręby, płatki owsiane, pomidory, brukselka, seler oraz marchew.
  • Chrom – poprawia metabolizm glukozy, znajdziesz go w owocach morza, gruszkach, daktylach, pomidorach, brokułach, jajach oraz orzechach.

Warto zwracać szczególnie uwagę na produkty nieprzetworzone. Dla porównania znacznie zdrowszą alternatywą dla płatków kukurydzianych są owsiane, ponieważ zawierają znacznie większą zawartość cynku.

  • Cynk – najwięcej jest go w takich produktach jak groch, fasola, ryby, mięso drobiowe i wołowe, czosnek, cebula, przyprawach, ziołach, a także w otrębach.
  •  Jedząc wartościowe posiłki, obniżysz apetyt na słodycze, gdyż unikniesz ciągłych spadków poziomu glukozy.
  • Woda będzie dobrym sprzymierzeńcem w regulacji cukru w organizmie.
  • Istotnym faktem jest wysypianie się. Zaleca się ok. 7-8 h godzin dziennie, aby zredukować nasz apetyt, poziom cukru we krwi oraz stresu.

Głód oraz sytość to dwa bardzo ważne czynniki, niekiedy mogą one zostać zaburzone. Dlatego ważne jest rozróżnianie ich. Bardzo często jest zaburzenie ich w wyniku stresu, powodując silne negatywne emocje, a nawet depresję. W tym przypadku silne uczucie zaspokojenia apetytu związane jes poczuciem szczęścia życiowego i spadkiem poziomu serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Występuje tutaj ryzyko pragnienia odczucia bodźców, bardzo uzależniające, którego należy się wystrzegać, ponieważ może prowadzić do zaburzeń odżywiania.

Leave a Comment

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.