Imbir, czyli pomysł na odchudzanie 

Imbir oraz jego unikalny skład

Korzeń imbiru już od wielu stuleci był wykorzystywany w leczeniu różnych schorzeń. Występuje w różnych odmianach. Swój rozgłos zawdzięcza nie tylko walorom smakowym, ale też właściwościom leczniczym.  

Swoje atrybuty zawdzięcza takim składnikom jak: białko, wapno, tłuszcze, żelazo, magnez, zingiberol, oraz związkom fenylowym: gingerol, zinferol, shogaol. 

 

Zastosowanie 

Regularnie stosowany imbir to świetny dodatek do naszej diety. Nie tylko przyśpiesza metabolizm, ale również: 

  • Ma działanie rozgrzewające, dlatego doskonale wpasowuje się jako dodatek do herbaty czy kawy na chłodne dni. 
  • Zimniejszą porą roku  świetnie się sprawdzi w walce z infekcjami, ponieważ działa antybakteryjnie.  
  • Hamuje stany zapalne, dlatego też łagodzi objawy wirusowe, bakteryjne, a dodatkowo poprawia krążenie krwi, pobudzając pracę serca. 
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia raka, za sprawą składników antyoksydacyjnych, czyli zwalczających wolne rodniki. 
  • Ma właściwości rozkurczające, dlatego bez problemu sobie poradzi podczas bóli menstruacyjnych. 
  • Poprawia wydajność umysłową, przywracając koncentrację. 
  • Wspomaga układ trawienny, zwalczając zgagę i nudności oraz chroni wątrobę i żołądek. 
  • Działa jak detoks. Usuwa toksyny i zbędne produkty przemiany materii.  
  • Reguluje poziom złego cholesterolu. 
  • Ma działanie przeciwzakrzepowe, ponieważ pobudza krążenie krwi. 
  • Pomaga odchudzaniu, a za zasługą właściwości oczyszczających, regulując poziom wody w organizmie i zwalczając cellulit wodny. 
  • Zaleca się także go osobom cierpiącym na bóle stawów oraz artretyzm. Bardzo dobrze uśmierza ból, dlatego też jest chętnie i często dodawany jako składnik maści i leków. Można również samemu kupić go i przykładać w obolałe miejsca. 
  • Pomoże również na przewlekłe migreny. 
  • Zawiera olejek eteryczny, który jest pozyskiwany z imbiru do wielu preparatów i kosmetyków. Substancja ta ma za zadanie pobudzić soki żołądkowe, ułatwiając trawienie pokarmów. 
  • Jego odmiana często jest komponowana z zestawami sushi, ponieważ działa odkażająco na surowe ryby. 
  • Łagodzi wzdęcia i zaparcia. 
  • Jest afrodyzjakiem, co oznacza, że usprawnia libido. Z tego powodu może być polecany parom i małżeństwom planującym potomstwo w najbliższym czasie oraz panom w podeszłym wieku. 

Jak go spożywać?

  1. Imbir jest znany jak przyprawa do przeróżnych mięs i zup, ale najbardziej kojarzona jako składnik herbat (działa rozgrzewająco). Do takiego naparu można dodać miodu bądź ksylitolu, aby nieco zneutralizować jego ostry smak. Podany w taki sposób świetnie poradzi sobie z przeziębieniem czy złagodzi dolegliwości grypy. 
  2. Dodawany jest także do piwa i wina grzanego. Często takich wywarów można spróbować zimną w górach, ale można też samemu przygotować. 
  3. Najlepsze na przeziębienia są domowe sposoby. Surowy można zastosować, obierając i krojąc w plasterki i ssać tak albo włożyć pod język, dopóki uczucie odkażania jamy ustnej nie ustąpi. Następnie nie połykać, wyrzucić i wziąć następny plasterek. Ten sposób nawet w kilka godzin potrafi wyleczyć całkowicie ból gardła. 
  4. Można również postąpić w ten sam sposób, jeżeli przeszkadza nam bardzo jego ostry i intensywny smak oraz zapach z kandyzowanym imbirem. Jest on ususzony i słodki, więc jest to idealna wersja również dla dzieci, które są uwrażliwione na tego typu środki domowego zapobiegania infekcjom, o specyficznym smaku oraz zapachu. Nie da się ukryć jednak, ponieważ jest on już w pewien sposób przetworzony, iż stracił wiele ze swoich naturalnych właściwości, dlatego lepszy w stosowaniu okazuje się surowy imbir. Suszony lepiej się sprawdzi jako zdrowa przekąska. 
  5. Pojawia się jako składnik do ciast, sosów oraz pieczonych owoców takich jak gruszka i jabłka, jednocześnie podkreślając ich walory smakowe zwłaszcza porą jesienną. 
  6. Jest idealny dla osób chcących schudnąć, ponieważ zawiera związki fenylowe, które są termogenikami, czyli usprawniają spalanie tłuszczów i procesów metabolicznych, co tym samym w efekcie prowadzi do prawidłowego wypróżniania się, wzmacniając wszystkie mięśnie gładkie. 
  7. Składniki zawarte w imbirze, regulują poziom leptyny, czyli hormonu odpowiadającego za uczucie sytości, dlatego regularne stosowanie go przyczynia się do spadku wagi osób dbających o linię. Dzięki temu osoby takie mają mniejszą chęć podjadania między posiłkami, a jest to bardzo pomocne dla wszystkich będących na diecie odchudzającej. 

 

Leave a Comment

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.