Garcinia Cambogia, czyli redukcja wagi o smaku tropikalnym 

Tamaryndowiec malabarski (Malabar Tamarind, Brindal Berry, Gambooge i Vrishamla), ma swoje pochodzenie z pięknej Indonezji, ale uprawiany jest też na obszarach Afryki i Azji. Wyglądem przypominają nieco żółte dynie i ma kwaśny smak.

Historia i pochodzenie

Początkowo Hindusi stosowali ten owoc do leczenia reumatyzmu, chorób serca czy związanych z układem pokarmowym. Jej zbawienny wpływ na regulację wagi odkryli marynarze, którzy dawali owoce do jedzenia swoim zwierzętom hodowlanym. Po upływie pewnego czasu zauważyli, że krowy chudną, chociaż ludzie karmią jej wystarczającą ilością pokarmu. 

Obecnie Malabar Tamarind jest stosowany w medycynie jak składnik wielu leków i znalazł doskonałe zastosowanie w leczeniu nadwagi. Jego owoce są wykorzystywane do produkcji ziół, które mają za zadanie przyśpieszyć metabolizm i zredukować odpowiednio wagę.

Skład i oddziałanie na organizm

Ten cenny owoc powoduje zmniejszenie apetytu i poziomu cholesterolu.

W składzie tamaryndowca odkryto kwas hydrokyscytrynowy, czyli HCA. Dzięki temu czynnikowi pacjenci z nadwagą stracili około 1,5 kilograma tygodniowo. Składnik ten hamuje lipogenezę, co sprawia, że utrudnia powstawanie tkanki tłuszczowej. Zawiera ważny dla nas gilkogen, który odpowiada za uczucie sytości. Kwas blokuje enzym ATP, który jest ważny w istocie przemiany materii, ponieważ jest nieodłącznym elementem w procesie przemiany węglowodanów na tłuszcz.  Aktywność receptora LDL występującego w komórkach wątroby, a usuwającego cholesterol z naszego organizmu pobudza HCA. Dlatego nie powoduje utraty łaknienia, lecz wspiera naturalne procesy zachodzące w organizmie i po czym następuje efektowne zrzucenie tkanki tłuszczowej. Skutkiem jej stosowania do mózgu dociera sygnał za pomocą 5-hyroksytryptofanu, który jest bezpośrednim prekursorem serotoniny, czyli hormonu szczęścia.

Egoztyczny owoc również reguluje temperaturę ciała i jest bezpieczny dla serca.

Kwas hydroksycytrynowy blokuje liazę cytrynianową – enzym przyczyniający się do zamiany cukrów i skrobi w tłuszcz. W efekcie tego działania nie następuje dalsze odkładanie się tkanki tłuszczowej, a dostarczane do organizmu węglowodany są wykorzystywane do produkcji energii.

Pod czas etapu stosowania preparatu z wyciągiem z tymarandowca zauważono spadek cholesterolu nawet do 18% i trójglicerydów do 26%.

Witamina B3, czyli niacyna, uczestniczy w syntezie i rozkładzie kwasów tłuszczowych, węglowodanów i aminokwasów, wspomaga uwalnianie energii oraz wpływa korzystnie na układ nerwowy. Z kolei witamina B1, czyli tiamina, bierze udział w przemianie węglowodanów, działa przeciwbólowo i przyśpiesza gojenie się ran. Witamina B2, czyli ryboflawina, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie błony śluzowej przewodu pokarmowego.

Garcinia jest bogata w wapń, potas, fosfor oraz żelazo. Ma właściwości przeciwgorączkowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne. Ponadto obniża poziom cukru we krwi i ciśnienie tętnicze. Stosowana jest na takie schorzenia jak reumatyzm, zapalenie stawów, pasożyty, hemoroidy oraz biegunki. Często również jest wykorzystywana w profilaktyce i leczeniu chorób układu moczowego, pleśniawek i czerwonki.

Stosowanie

Ekstrakty z Garcinia Cambogia powinno się stosować ok. 300 mg – 500 mg do trzech razy dziennie. Można je dostać w postaci kapsułek, proszku lub tabletek. Podobnie jak w przypadku innych suplementów diety nadmierne spożywania lub przekroczenie zalecanej dawki może spowodować działania niepożądane. Najlepiej wybierać suplementy bez konserwantów i wzbogacone o np. guaranę, yerba mate czy zieloną herbatę. Ponadto poziom HCA nie powinien być mniejszy niż 50-60%. Najczęściej są to dwie tabletki po 500 mg, spożywane rano i wieczorem, które należy popić szklanką ciepłej wody.

Leave a Comment

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.