Na czym polega dieta kwaśniewskiego?

przez | 11 grudnia 2014

W diecie Kwaśniewskiego podstawę stanowią produkty tłuszczowe, choć warto zwrócić uwagę, że odpowiednio skonstruowany jadłospis potrafi przynieść wyłącznie pozytywne rezultaty. Dzięki odpowiedniemu skomponowaniu diety kwaśniewskiego możemy cieszyć się lepszym metabolizmem, a także przyspieszonym procesem odchudzania. To niskowęglowodanowa dieta, której twórcą jest polski lekarz, a mianowicie Jan Kwaśniewskiego, od którego nazwiska pochodzi rzecz jasna nazwa diety. Warto zaznaczyć, że z założenia podczas diety kwaśniewskiego osoby, które chcą zrzucić kilka kilogramów muszą spożywać bardzo niewiele białka.

Proporcje białka, tłuszczu i węglowodanów mają wynosić w tej diecie 1,0 : 2,5 : 0,5, choć druga wartość może mieścić się w granicach od 2,5 do nawet 3,5. Na początku ilość spożywanego białka jest wyższa niż kilka dni później, gdy osoba stosująca dietę ją sukcesywnie zmniejsza. Autor diety zaleca jedzenie tłustych produktów zwierzęcych, do których zaliczają się żółtka jajek, podroby, a także tłuste mięsa. W tej grupie możemy wymienić także masło, sery oraz śmietanę. Ponadto w skonstruowaniu diety mogą pomóc warzywa: pomidory oraz ogórki. Należy zaznaczyć, iż dieta kwaśniewskiego zaleca, aby w początkowym okresie jej stosowania unikać owoców charakteryzujących się wysoką zawartością węglowodanów.

Zobacz także: Niskowęglowodanowa dieta zwana dietą Kwaśniewskiego

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*